25 Mayıs 2006

bir CRM hikayesi

olay yakın arkadaşlarımdan birinin başından geçiyor...esas oğlanımız Ufuk...sahne 1:
Ufuk arkadaş nişanlıdır...nişanlısı ve ailesi Biga'da yaşamaktadır...Ufuk kardeş askerlik öncesi Biga'ya helalleşmeye gider. (Helalleşmek bahane...aşk şahane) Müstakbel kayınpeder çiftçidir ve New Holland marka yeni bir traktöre Törkiş liraları saymıştır. Amma velakin traktörde sorun vardır..Biga'daki satıcıya defalarca gidilir..O da durumu traktörün Türkiye distribütörü (bundan sonra kısaca dis. diye anılacaktır. (bu günlerde çok sözleşme düzenleyip okuyorum) (ayrıca parantez içinde bu kadar parantez olmaz konu dağılıyo)) Türk Traktör'e iletir. Tabi si-ar-em lafta kalmaktadır..Biz size çevremizde dönüp iki tur atıcaz gibi cevaplar vardır..Verilen cevap küçük bir parçanın değiştirilmesi gerektiğidir..ki yurtdışından gelmesi gerekmektedir...İşte esas oğlanımız mühendis olmasının getirdiği analitik düşünce sistemi ile olaya yaklaşır...hemen internetten en yakın fabrikanın İtalya'da olduğunu öğrenir..Bu arada İngiltere'deki abisinden şirketin o ülkedeki dis. i ile bağlantıya geçip parçayı temin etmesini ister..Abisi İngilterraa dis. den sadece parçayı ister durumu anlatmaya gerek duymaz...Gelin görün ki müşteri memnuniyetini gerçekten şiar edinmiş İngiliz dis. durumdan kıllanır...durumu İtalya'ya sorar...ortada yamuk bir durum olduğunu farkederler (çok ayrıntıya girmeyelim) Onlar da durumu o ana kadar fazla iplemeyen Ankara'yı uyarırlar...sonra ne mi olur...Traktör yenisi ile değiştirilir...
Sonuçlar:
1. CRM , müşteri memnuniyeti, kalite gibi kavramları sadece sakız olarak kullanmayıp uygulayalım.
2. Avrupa'yı , batıyı örnek alıyorsan tam al...Departmanlarına süslü isimler koymakla onlarla yarışamazsın (Zaten öyle de bir niyet yok..Onlar üretsin biz satalım)
3. Esas oğlan bu olay sayesinde karizmayı artırır. Tüm Biga'da tanınır hale gelir. Traktörü ile sorunu olan fellik fellik onu aramaktadır :)
4. Maalesef esas oğlan şimdi askerdir...Senin adına bol bol 'in the army now' dinlemekteyiz...Safranbolu'da görüşelim bi ara ;)